Valmentajan päivä 25.9. - Nuori mieli urheilussa

24 syyskuun, 2023

Tapion Sulan toiminnassa yhtenä valmennuslinjana toimii Nuori mieli urheilussa -malli. Mallissa tuotetaan valmentajille sisältöä ja toimintatapoja nuorten urheilijoiden mielen hyvinvoinnin vahvistamiseksi. Mielen hyvinvointia tukeva valmennus luo nuorelle vahvan pohjan sekä urheiluun, liikuntaan että elämään. Turvallisessa toimintaympäristössä nuori urheilija tulee hyväksytyksi omana itsenään, voi näyttää tunteitaan, ilmaisee ajatuksiaan sekä saa epäonnistua, oppia virheistä ja yrittää uudelleen. Tämän vuoden kaikki valmentajat ovat käyneet verkkokurssin, missä mallia opeteltiin käyttämään käytännön valmennuksessa. Alta löytyy aihetta esittelevä artikkeli:

Urheilupsykologi Tatja Holm: ”Nuori mieli urheilussa -malli tuo uutta mielenterveyden kulmaa juniorivalmennukseen” 


TEKSTI: ELLEN TUOMAALA

Psyykkisen valmennuksen asiantuntija Tatja Holm pitää MIELI ry:n Nuori mieli urheilussa -mallia erinomaisena – valmennus on huomioitu vahvasti ja urheilijoille on konkreettisia harjoitteita arkeen. Erityistä mallissa on mielenterveyden taitojen tukeminen.


Urhean vastaavana urheilupsykologina toimiva Tatja Holm on osallistunut MIELI ry:n Nuori mieli urheilussa -mallin suunnitteluun ja materiaalien ja harjoitteiden ideointiin ensimmäisissä työryhmissä ennen hankkeen käynnistymistä.

”Halusimme ideoida arkeen sovellettavia materiaaleja valmentajille ja urheilijoille. Olen halunnut viedä toimivasta mallista viestiä eteenpäin. On ollut hienoa nähdä, kuinka hanke on kasvanut ja materiaalit levinneet.” 


Keväällä 2023 Nuori mieli urheilussa -hanke sai Suomen Urheilupsykologisen yhdistyksen Vuoden psyykkisen valmennuksen teko -palkinnon. Holm vaikuttaa tätä nykyä yhdistyksessä hallituksen jäsenenä, aiemmin hän on toiminut myös puheenjohtajana.


”Kysymme jäseniltämme kahden vuoden välein, mitkä teot ovat vahvistaneet urheilupsykologista tietoa ja psyykkisen valmennuksen ratkaisuja niin, että niitä voidaan hyödyntää arjen käytännöissä urheilun parissa. Tällaiset teot ansaitsevat erityishuomiota ja palkinnon. Nyt yhdistyksen jäsenistö äänesti MIELI ry:n hankkeen voittajaksi kuuden ehdokkaan joukosta”, Holm kertoo.


Nuori mieli urheilussa -malli huomioi valmennuksen ja urheilijat


Mitkä asiat Nuori mieli urheilussa -mallissa sitten tukevat nuorten harrastajien mielenterveyttä ja psykologista turvallisuutta? 


”Kun puhutaan mielenterveydestä ja sen vahvistamisesta, niin tietoisuus mielenterveysasioista on ensimmäinen asia. Tärkeää on paitsi valmentajien, koko urheiluorganisaatioiden ymmärrys siitä, mitä tarkoittavat turvallinen ympäristö ja ihmisen ottaminen huomioon kokonaisuutena”, Holm painottaa. 


Holmin mukaan valmentajat kaipaavat ohjeita, mitä tehdä konkreettisesti ja miten viedä asioita eteenpäin valmennettaville. 


”Nuori mieli urheilussa -mallissa valmennus onkin huomioitu vahvasti. Materiaali sisältää konkreettisia harjoitteita urheilijoille. Verkkokurssit, verkkokahvilat ja sähköiset uutiskirjeet vievät mallista tietoa eteenpäin laajalle joukolle”, kuvaa Holm. 


Holmin mukaan Nuori mieli urheilussa -mallissa on erityistä mielenterveyden vahvistamisen kulma, joka tuo jotain uutta ja erilaista juniorivalmennukseen. Kyse tässä ei ole välttämättä suoraan psyykkisestä valmennuksesta.


”Tässä harjoitellaan nimenomaan mielenterveyttä tukevia taitoja, samalla kun tavoitetaan iso joukko seuroja.”

Urheilussa on varaa kehittää ihmislähtöistä toimintakulttuuria ja lisätä puhetta mielenterveydestä


Holm näkee urheilun kentällä monia seuroja, organisaatioita ja valmentajia, jotka tekevät upeaa työtä. Tämän työn Holm toivoo vahvistuvan entisestään, mutta samalla hän toivoo ihmislähtöisempää toimintakulttuuria sekä terveyden kokonaisvaltaista hahmottamista.  

”Kehoa ja mieltä ei voi erottaa toisistaan. Toivoisin, että ymmärrys siitä, että terveys ja hyvinvoinnin vahvistaminen samalla kehittävät suorituskykyä ja johtavat parempiin tuloksiin, voisi laajentua. Terveys ja hyvinvointi on asetettava ensimmäiseksi prioriteetiksi. Näitä asioita voimme vahvistaa vain yhteistyössä kaikkien toimijoiden kesken.” 


”Urheilu voi olla turvasatama. Mutta urheilu ympäristönä voi sekä rikkoa että tukea. Tärkeää olisi vahvistaa turvallisuutta ja vastuullisuutta, jotta urheilussa päästäisiin epäasiallisen kohtelun nollatoleranssiin”, Holm peräänkuuluttaa.


”Mielestäni on hienoa, että mielenterveydestä on rohkeutta ja uskallusta puhua nykyisin ihan eri tavalla, niin urheilussa kuin muutenkin yhteiskunnassa. Puhe mielenterveydestä on vastannut tarpeeseen ja toiveeseen”, Holm sanoo. 

Urheilussa on kuitenkin edelleen varaa puhua mielenterveydestä enemmänkin.

”Mitä enemmän seurat puhuvat ja ottavat kantaa mielenterveysasioihin, ja lapset ja nuoret saavat tutustua niihin, sitä helpommaksi muuttuu vaikkapa avun ja tuen hakeminen erilaisiin haasteisiin eri elämänvaiheissa. Terveys, mielenterveys, fyysinen terveys – kaikki ovat yhtä luonnollinen osa elämää.” 

Kuka? Tatja Holm (Kainalojuttu)

Ikä: 33 vuotta
Asuinpaikka: Helsinki
Työ: Psykologi, sertifioitu urheilupsykologi, Urhean vastaava urheilupsykologi, Suomen urheilupsykologisen yhdistyksen hallituksen jäsen
Harrastukset: Liikunta ja urheilu eri muodoissaan, bachata-tanssi, vuorilla vaeltaminen

Yleisurheilutausta ja psykologian opiskelu saivat Tatja Holmin kiinnostumaan psyykkisestä valmennuksesta. Kasvaminen urheilun maailmassa ja toimivassa valmennussuhteessa motivoivat ryhtymään aiheen sanansaattajaksi.


”Halusin oppia lisää siitä, miten mieli vaikuttaa meihin ihmisiin ja suoriutumiseen. Minua kiinnosti valmennussuhteen vuorovaikutus ja se, miten urheilussa voidaan harjoitella tunnetaitoja, vuorovaikutusta ja rakentaa turvallista perustaa. Myös huippusuoritus ja onnistumisen ilo, tavoitteen saavuttaminen kiehtoivat”, Holm kertoo.


Holmista tuli urheilupsykologi, joka on ollut monessa mukana psyykkisen valmennuksen kentällä, huippu-urheilusta juniorivalmennukseen. Nyt hän puhuu urheilumaailmassa paitsi suorituskyvyn kehittämisestä psykologisin keinoin, myös mielenterveyden, kokonaisvaltaisen terveyden, turvallisuuden ja vastuullisuuden puolesta.


Holm on nähnyt 10 vuoden kehityskaaren, jolloin psyykkinen valmennus ja urheilupsykologia ovat nousseet Suomessa uudelle tasolle. Hän on ollut itse rakentamassa samaista muutosta. 

Kuvatekstit
KUVATEKSTI / Henkilökuva: Tatja Holm toivoo laajempaa ymmärrystä siitä, että mielenterveyden ja hyvinvoinnin vahvistaminen kehittävät samalla suorituskykyä ja johtavat parempiin tuloksiin. (Kuva: Ville Virtanen)

KUVATEKSTI / Teemakuva: Nuori mieli urheilussa -malli antaa eväitä harjoitella mielenterveyttä tukevia taitoja. (Kuva: Pirjo Valjanen, ©MIELI)

Aihetunnisteet

#mielenterveys #mieli #nuorimieliurheilussa
#valmennus #kiittikoutsi #ThanksCoach #beactive

Tapion Sulka Ry 
toimisto@tapionsulka.fi

Toiminnanjohtaja Lasse Lindelöf
050 5960643
lasse.lindelof@tapionsulka.fi
Tietosuojaseloste
© 2020 Tapion Sulka ry
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram