Tuomarikurssilla kiivettiin heti tuomarituoliin

12 maaliskuun, 2019

Tummaan asuun pukeutunut Vappu Santalahti kävelee Ruskeasuon palloiluhallin kentälle 10 ja kättelee pelaajat. Arvonnan jälkeen Vappu kiipeää tuomarituoliin, käynnistää kellon pallottelun ajaksi ja kutsuu muutaman minuutin päästä pelaajat aloittamaan pelin. "Hyvät naiset ja herrat, oikealla puolellani..." kuuluu kuulutus, ja sitten on aika aloittaa peli. 

Käynnissä on jokavuotinen tuomarikurssi, joka järjestettiin menneenä viikonloppuna junioreiden ja senioreiden SM-kilpailujen yhteydessä. Vappu Santalahti näyttää uskottavalta tuomarilta ja hänellä on mukanaan kaikki mitä tuomari tarvitsee: ottelupöytäkirja, kynä, kortit (keltainen ja punainen), kello ja kolikko. Ja nyt on aika harjoitella. 

- Yllättävää tässä kurssissa oli se miten nopeasti mentiin syvään päähän. Ja vielä enemmän yllätti, että selvisin siitä!, Vappu kertoi kokemuksiaan. 

Pelin edetessä Vappu kuuluttaa pistetilannetta, syötönvaihtoja ja pitää yleisön ja pelaajat kärryillä siitä, paljonko taukoa on jäljellä. Tuomari johdattelee sulkapallo-ottelua eteenpäin, jotta pelaajat voisivat keskittyä peliin täydellä teholla. Eräät miesten 60-luokan pelurit kommentoivat tuomarikurssilaisten harjoituksia kiitoksin: "Harvoin sitä saa pelata peliä, jossa olisi oikein tuomari paikalla. Mukava juttu!"

Kurssi painottui käytännön harjoitteluun, mihin käynnissä ollut SM-turnaus antoikin hyvät edellytykset. Ja harjoittelua hyväksi tuomariksi kehittyminen todella vaatii. "Kehityskelpoinen kurssi oli kyseessä. Nyt vaan toivon jokaisen kurssilaisen nousevan pikaisesti takaisin tuoliin ja harjoittelevan mahdollisimman monessa pelissä", esitti Eino Väisänen kehotuksensa kurssilaisille. Eino huolehti kurssin opetuksesta yhdessä Kai Uutun kanssa. Molemmilta kouluttajilta satoi kehuja kurssilaisten aktiivisuudelle ja motivaatiolle. 

No miten Vapun tuomariura sitten tulee jatkumaan? "Harjoitusta vaan, ja myöhemmin keväällä sitten näyttökoe."

Tuomarikurssin järjesti Suomen sulkapallotuomarit ja -toimistijat ry, jonka jäseniä miltei kaikki Suomen sulkapallotuomarit ovat. Tuomarikurssin ja pienen harjoittelun jälkeen tuomarin pätevyyden voi vahvistaa näyttökokeella. Tämän jälkeen tuomarina voi toimia kotimaan kilpailuissa ja ulkomaillakin, ja siten kartuttaa kokemustaan. Tuomarin polkua voi halutessaan jatkaa Euroopan sulkapalloliiton tuomarikurssien ja arivointien kautta aina maailmanluokan tuomariksi saakka, jolloin on mahdollisuus tuomita otteluita MM-kilpailuissa ja olympialaisissa. Sulkapallotuomareita on Suomessa kuutisenkymmentä tällä hetkellä.

Lue lisää tuomaritoiminnasta Sulkapalloliiton sivuilta.

Tapion Sulka Ry 
toimisto@tapionsulka.fi

Toiminnanjohtaja Lasse Lindelöf
050 5960643
lasse.lindelof@tapionsulka.fi
Tietosuojaseloste
© 2020 Tapion Sulka ry
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram