TSanomat - pääkirjoitukset

15 lokakuun, 2007

1/01 TAPION SULKA UUSIN VOIMIN TULEVALLE KAUDELLE

7/00 TRIMMATTUNA JOUKKUIDEN SM-KISOIHIN

6/00 TAPION SULAN SYYSKAUSI ON ALKANUT VAUDIKKAASTI

5/00 HANHET LÄHTEVÄT JA SULKAPALLOHALLIT TÄYTTYVÄT PELAAJISTA

4/00 SULKAPALLON SUPERKAUSI PÄÄTTYMÄSSÄ OLYMPIAKISOJEN ODOTTELUUN

3/00 MEITÄ ON JO PUOLISEN TUHATTA

2/00 TAPION SULAN KAKSI KULTAA

1/00 NELJÄ VUOSIKYMMENTÄ YHTÄ JUHLAA

8/99 TAPION SULKA - 1990-LUVUN MENESTYNEIN SULKAPALLOSEURA SUOMESSA

7/99 REIPAS NUORISORYHMÄ NAUTTII ELLUN JA TUMPIN MYLLYTYKSESTÄ

6/99 MOPPI - EDUSTAJAMME VUOLEMASSA SAKSAN MARKKOJA

5/99 JOUKKUEIDEN SM-KULTA TARJOLLA - OTETAANKO?

4/99 KILPAILUKAUSI PÄÄTTYNYT - KUNTOILUKAUSI ALKAKOON


1/01 TAPION SULKA UUSIN VOIMIN TULEVALLE KAUDELLE

Arvoisa jäsen tai jänyyttä harkitseva

Seuramme lähtee kuluvalle vuodelle nuorentuneella, mutta pitkään sulkapallon parissa toimineella hallituksella. Tavaramerkkimme - tarjota sulkapallon ystäville mahdollisuus lajin harrastamiseen ja lajin opetteluun ikään ja pelitaitoihin katsomatta - on uudenkin hallituksen ohjenuorana. Myös niille, joiden tavoitteena on nousta kilpasulkapalloilun huipulle, seura pyrkii tasoittamaan tietä. Olemme saaneet päävalmentajaksemme seuramme kansainvälisesti menestyneimmän pelaajan, Lasse Lindelöfin. Hän on onnistunut houkuttelemaan avukseen juniorivalmennukseen seuramme nykyisiä ja entisiä valiopelaajia, joten seuramme tulevaisuus myös kilpapuolella näyttää lupaavalta.

Mennyt vuosi oli seurallemme menestyksekäs. Saimme runsaasti uusia jäseniä, voitimme joukkueiden Suomen mestaruuden ja nuorista pelaajistamme Viivi Brandt ja Tuomas Karhula nousivat kansalliselle huipulle, aina eliittikisavoittoihin saakka. Myös Suomen sulkapalloliitto palkitsi seuramme hopeisella ansiomerkillään, perusteluina mainittiin meidän olevan 1990-luvun menestyksekkäin seura! Näistä kiitos kuuluu vapaaehtoistyötä tehneille seuramme aktiivijäsenille, joita ilman toimiminen nykyisellä volyymilla ja laatutasolla ei olisi mahdollista. Hallituksen puolesta esitän teille lämpimät kiitokset hyvin tehdystä työstä ja toivon teillä riittävän intoa ja voi-mia kuluvanakin vuonna.

Nykyisille ja tuleville jäsenillemme haluan toivottaa mukavaa vuotta sulkapallon parissa. Nauttikaa pelaamisesta ja jäseneduistamme.

- Jonne Löytömäki -

7/00 TRIMMATTUNA JOUKKUIDEN SM-KISOIHIN

Huippupelaajamme Markus Rouvinen näytti Driven eliittikisoissa kaikille kuinka näyttävästi miesten kaksinpelin herruus on saavutettavissa. Neljännesvälierissä kaatui Driven Ilkka Nyqvist luvuin 15-2, 12-15, 15-11 ja välierässä ÖIF:n Alexander Böök 15-8,15-3. Loppuottelussa Moppi löi ÖIF:n Antti Viitikon, joka on hallinnut Suomessa käytäviä eliittikilpailuja tähän asti. Luvut olivat 15-6, 15-13. Kilpailuissa oli edustettuna Suomen tämän hetken parhaimmisto Tanskassa harjoittelevaa Ville Kinnusta, Jyri Aaltoa ja Pontus Jänttiä lukuunottamatta.

Samassa kilpailussa seuramme nuori Tuomas Karhula ja ÖIF:n Petri Hyyryläinen voittivat miesten nelinpelin. Loppuottelussa heillä olivat vastassa 'vanhat ketut' TS:n Lasse Lindelöf ja Driven Ilkka Nyqvist. Ottelu oli huikeaa katsottavaa. 15-13, 12-15 ja 15-11 eräluvut puhuvat omaa kieltään. Tuomas ja Petri ovat lehden ilmestyessä Kiinassa pelaamassa nuorten MM-kilpailuissa. Naisten puolella Elina Väisänen pääsi hienosti finaaliin, mutta hävisi Driven Saara Hynniselle.

14.-17.10.2000 pelattiin Tanskassa kansainvälinen juniorikilpailu, jossa Maria Väisänen pelasi itsensä 17-ikäluokan finaaliin. Tämä on Marialta hieno saavutus ja osoitus siitä, että Suomessakin voidaan pysyä muun Euroopan ja etenkin Tanskalaisten tahdissa vähäisistä naiskilpasulkapalloilijoistamme huolimatta. Kahden vuoden takainen revanssi päätyi taas Mie Schjötin voittoon. Kilpailuissa pelattiin henkilökohtaisten suoritusten lisäksi joukkuekilpailut, joissa oli runsas Tapion Sulan junioreiden edustus. 17-ikäluokan joukkueen kymmenestä jäsenestä oli neljä tapionsulkalaisia ja 19-ikäluokan seitsemästä kaksi.

Lokakuun rankingeissa ennätys

Lokakuun rankingeissa oli ennätyksellinen määrä osallistujia. Nyt listalla on 61 pelaajaa. Listalta putoaa kolmen peräkkäisen poisjäännin jälkeen automaattisesti pois. Muutoin sijoitus paranee pelimenestysten myötä. Ensi lauantaina koetellaan taas uusia ennätyksiä, joten mukaan vaan. Musiikki soi ja buffetti on auki.

Uusia jäsenetuja

Seuramme on tehnyt yhteistyösopimuksen Badminton Shop Jerry Hellströmin kanssa. Tämän sopimuksen mukaan jäsenemme saavat edulliset ammattitaitoiset mailojen jänteytykset. Jänteytettäviin mailoihin liitetään lappu, josta näkyy mailan omistajan yhteystiedot ja jänteytystapa. Mailat annetaan ohjaajille, jotka toimittavat mailat niille osoitettuun paikkaan. Mailat saa paluupostissa jänteytettynä seuraavan viikon torstain jälkeen valmentajalta kysymällä. Jerry liittää mailaan maksuyhteystiedot.

Ensimmäisenä Suomessa

Uutispalsta on avattu Tapion Sulan kotisivuilla. Tämä on ensimmäinen sulkapallon uutispalsta webissä. Liittymällä TS:n postituslistalle saat julkaisuhetkellä sähköpostiisi tiedon uutisotsikosta ja linkin uutissivulle.

Joukkue SM-kisat

1990-luvun menestynein seura kutsuu kaikki jäsenet kannustamaan seuramme valiopelaajia SM-pokaalin tavoittelussa 17.-19.11.2000 Vantaan Rajakylän halliin. Etenkin sunnuntaina 19.11.2000 klo 12.30 aikaan kannustusjoukkojen tulisi olla valmiina finaalikoitokseen, jossa todennäköisesti kohtaavat TS:n ja ÖIF:n joukkueet. Kilpailut pelataan ÖIF:n kotihallissa, joten torvet ja jänisräikät on etsittävä ja viritettävä ajoissa kilpailutunnelmaan.

Nähdään rankingeissa, joukkue-SM:ssä ja sitten vuosikokouksessa, tottakai.

- Tommi Palmqvist


6/00 TAPION SULAN SYYSKAUSI ON ALKANUT VAUDIKKAASTI

Suomalaisen sulkapallon mainetta hienosti puolustaneet olympiaedustajamme Anu Weckström ja Jyri Aalto jättivät jälkeensä muutaman kysymyksen: Kuinka Anu jaksaa seuraavat neljä vuotta Ateenan olympialaisten mitalitaistoon ja Kenestä Suomen miesten sulkapallovaltias Jyrin kaksivuotisen valtikan jälkeen? Yksi kandidaateistamme on eittämättä ESB:n eliittikilpailuissa toiseksi itsensä pelannut seuramme Markus (Make, Moppi) Rouvinen, joka tulee tulevan kauden aikana hakemaan paljon kilpailukokemusta ulkomaan kentiltä. Ulkomaan kilpakentille suuntaa myös moni muukin nuorempi sulkapalloilijamme muiden muissa Tuomas Karhula, joka on lähdössä marraskuussa nuorten MM-kilpailuihin Kiinaan.

Tapion Sulan viimeisin edustus Eurooppa Cupissa oli nuoren joukkueen kannalta erittäin hyvä. Niukat tappiot semifinaalipaikasta jättivät joukkueelle sellaisen nälän, että joukkuemestaruutta ei hevillä muille luovuteta marraskuussa.

Seurassamme lisää koulutettuja valmentajia ja ohjaajia

Entisestäänkin hyvää kilpapelaajien valmentajajoukkoa on vahvistettu kahdella huippuvalmentajalla: Suomen maajoukkueen tehoryhmän valmentaja, Pekka Sarasjärvi ja lähes valmis liikunnanohjaaja Sami Parikka ovat liittyneet valmentajakaartiimme. Harrasteryhmien ensimmäisen vaiheen ohjaajakoulutusta on annettu kaikille uusille ohjaajillemme. Ohjaajia valmentajia on riveissämme yli 30. Joissakin valmennusryhmissä on vielä muutamia vapaita paikkoja, joihin kannattaa ilmoittautua pikaisesti. Maksu on porrastettu jäljellä olevan kauden mukaisesti. Vapaaseen pelaamiseen tarkoitetuilla kerhotunneilla on myös tilaa. Espoon keskustassa on viime kesänä kunnostetut lattiat, joten rohkeasti vain yhteydenotto toimistoon ja sitten kaverin kanssa kerhotunnille.

Vitriini ja Esport Cup

Yhteistyömme Esport Centerin kanssa on saanut uutta potkua seuramme saatua sisääntuloaulaan oman vitriinin ja toisaalta TS on mukana käynnistämässä Sulkapallon Esport Cupia, joka on tarkoitettu kaikille Esport Centerissä pelaaville.

Sähköpostilista

Uusi jäsenillemme tarkoitettu sähköpostilista on avattu. Sinne voi liittyä kaikki seuramme jäsenet. Jokainen voi itse päättää haluaako tiedotteet ja sähköpostit heti, päivän päätteeksi vai käymällä itse www-sivuilla. Sähköpostiosoitteiden hallinnointi on jokaisen itsensä vastuulla. Vaivattomimmin liittyminen tapahtuu Tapion Sulan www-sivuilta.

Ei varaa seurahengen vastaiseen käytökseen

Lopuksi muistutan seurahengen merkityksestä toiminnassamme. Harjoitusten ja kilpailujen tuoksinassa helposti kiinnitetään huomiota muiden tekemiin asioihin, jotka saattavat ruveta häiritsemään niin että se ilmenee esim. vastustajien äänekkäänä kannustuksena tai suosionosoituksina oman seuran jäsenen tehdessä virheitä. Seurahengen ja hyvän urheiluhengen mukaisesti meidän tulee pidättäytyä edellisen kaltaiselta käyttäytymiseltä ja kannustaa reilusti omia seuratovereita. Me olemme suuri seura, mutta meillä ei silti ole varaa seurahengen vastaiseen käyttäytymiseen.

- Tommi Palmqvist


5/00 HANHET LÄHTEVÄT JA SULKAPALLOHALLIT TÄYTTYVÄT PELAAJISTA

Hanhien lähteminen on hyvä muistutus sulkapallon syyskauden alkamisesta. Poikkeuksellisen tapahtumarikkaan kauden merkittävin tapahtuma on eittämättä olympiakilpailuissa, joissa Driven Jyri Aalto ja HBC:n Anu Weckström pääsevät mittelemään menestyksestään maailman muun parhaimmiston kanssa. Sulkapallon osalta kilpailut alkavat 16. syyskuuta, joten silmät ja korvat tarkkana.

Harrastevuorot alkavat

TS:n harraste- ja kilparyhmät aloittavat toimintansa 15. elokuuta. Tätä edeltävänä päivänä on mahdollisuus tutustua lajiin Esport Centerin avoimien ovien päivässä 14.8.2000. Yritimme saada Espoon kaupungilta lisävuoroja valmennus-ryhmillemme onnistuen siinä tällä kertaa hieman huonosti. Joka tapauksessa sulkapallon valmennusryhmiä on Esport Centerissä 17 kpl ja niiden lisäksi Espoon kaupungin eri tiloissa on viisi kerhotuntiryhmää. Valmennusvuoroja on kaikentasoisille ja -ikäisille (ks. sivu 4).

Ryhmät täyttyvät nopeasti, joten otapa pikaisesti yhteyttä toimiston Piaan ja varaa paikkasi hyvässä seurassa ikäsi ja taitojesi mukaisessa ryhmässä.

Uusia kilpajuniorisulkapalloilijoita kutsutaan

Uusia kilpasulkapalloilusta kiinnostuneita junioreita otetaan Michael Baileyn ja Pekka Sipiläisen vetämiin ryhmiin. Mikko ja Pekka ovat vetäneet kilpajunioriryhmiä useita vuosia ja heillä on runsaasti myös maajoukkuevalmennuskokemusta. Jos olet kiinnostunut sulkapalloilutaitojesi kehittämisestä ja nautit menestymisestäsi, tule mukaan. 22. elokuuta on avoimien ovien tilaisuus, josta enemmän sivulla 10.

Sulkiskilpailuja kaikille

Sulkiskilpailut alkavat junioreiden joukkuekilpailuilla elokuun 26.-27.8. Tapion Sulasta on joukkue kaikissa 13-, 15- ja 17-ikäluokissa. Tällöin mitellään ensimmäisen kerran epävirallisesti junioreiden joukkuemestaruuksista. Tämä uudistus otetaan ilolla vastaan, koska lajissa kuin lajissa joukkuekilpailut herättävät aina laajemmatkin porukat. Joukkuekisa saa saavat yksilölajin pelaajat puhaltamaan yhteen hiileen ja luo positiivista yhteishenkeä. Kyseessä on kokeilu, jota varmasti kannattaa jatkaa.

Eliittikilpailujen sarja alkaa Espoosta, kun Matinkylän hallilla pelataan 9.9.-10.9. ensimmäinen kilpailu ESB:n järjestämänä.

TS:n kilpailut tällä kaudella

Tapion Sulan järjestämiä Suomen sulkapalloliiton alaisia kilpailuja on kaksi. Olympiakisojen aikaan pelattava Juniori Grand Prix-osakilpailu 16.-17.9., jossa on myös luokat 35,45 ja D.

Tapion Sulan 40-vuotis- juhlakilpailu on heti ensi vuoden alussa 6.-7.1.2001. Kilpailu pidetään Esport Centerissä ja sinne odotetaan myös koko joukko ulkomaisia pelaajia. Valioluokan lisäksi pelataan paremmuuksista A-,B-,C- ja D-luokissa.

Vakuutusuudistus ja kilpalisenssi

Alkavalla kaudella uutuutena on seuran kautta saatavissa oleva harrastepelaajan vakuutus, joka korvaa harrastuksessa syntyneiden urheiluvammojen hoitokustannuksia. Yhdessä liiton julkaiseman sulkapallolehden kera vakuutus maksaa 150 mk. Mikäli perheessä on useampia harrastajia, saa vakuutuksen myös ilman lehteä 100 markalla. Muutoksena edellisiin kausiin muistutettakoon, että liiton D-luokan kilpailuun osallistuvilta edellytetään kauden alusta lisenssiä, joka on joko kertalisenssi (50 mk) tai kausilisenssi (350-910 mk). Kertalisenssiä saa käyttää kerran syyskaudella ja kerran kevätkaudella.

TS:n 40-vuotismuistelot sunnuntaina 20.8.2000

TS:n 40-vuotista taipaletta juhlistetaan Otsolahden minigolf-radalla sunnuntaina 20.8. klo 19. Ilmoittautukaa Pialle 18.8. mennessä, jotta osataan varata oikea määrä purtavaa. Tervetuloa !

- Tommi Palmqvist


4/00 SULKAPALLON SUPERKAUSI PÄÄTTYMÄSSÄ OLYMPIAKISOJEN ODOTTELUUN

Lauantaina 20.5. klo 15.30 alkaen pidetään Espoonlahden kauppaoppilaitoksessa kilpailukauden 1999-2000 päättäjäiset. Ennen päättäjäisiä pelataan kuitenkin kauden viimeinen ranking-kilpailu, joka siis - mainittakoon vielä kerran - on tarkoitettu kaikille seuramme sulkapallon pelaamisesta kiinnostuneille jäsenille. "Kilpailuissa" on käynyt keskimäärin 34 henkilöä, jotka saavat pelatakseen 3-4 sulkapallopeliä samantasoisten pelaajien kanssa.

Ensi lauantain kisoihin on tulossa yhteistyön merkeissä TietoEnator Oy:n sulkapallokerholaisia, joten uusia haasteita on tiedossa.

Sulkapallomenestystä maailmalla

Päättymässä oleva kilpailukausi on sujunut suomalaisittain mukavasti. Juniorisulkiksessa on saavutettu PM-hopea joukkuekilpailussa ensi kertaa sulkapallon historiassa ja nousu viralliseen EM-kilpailuun. PM-kisoissa Suomi voitti Ruotsin ja sijoittui toiseksi Tanskan jälkeen.

Parin viikon takaisissa Ruotsin Varbergin kansainvälisissä kilpailuissa pelattiin historiallinen miesten kaksinpelin 18-ikäluokan loppuottelu, kun TS:n Tuomas Karhula ja ÖIF:n Petri Hyyryläinen taistelivat voitosta. Petrin lisäksi voittoon ylsi 15 ikäluokan kaksinpelissä Lahti-Sulkkiksen Ville Lång, joka voitti matkalla mm. Tanskan kolmanneksi sijoitetun pelaajan. Driven Noora Virta hävisi finaalissa TS:n Elina Väisäsen semifinaalissa voittaneelle ruotsalaiselle pelaajalle. Varbergin kilpailua on pidetty kovatasoisena kilpailuna ja nytkin osallistujia oli Suomen ja isäntämaan lisäksi Tanskasta, Ranskasta, Sveitsistä, Virosta ja Latviasta.

Anu Weckström - ensimmäinen naisemme olympialaisissa

Aikuisten joukkue saavutti riemukkaan voiton omassa lohkossaan nousten 8:n parhaan eurooppalaisen sulkapallomaan joukkoon. Suomenmestarimme Driven Jyri Aalto ja HBC:n Anu Weckström ovat jatkaneet vahvoja esiintymisiään kansainvälisillä kilpakentillä niin, että on olympiaedustuskelpoisuus on ansaittu. Jyri ja Anu ovat tällä hetkellä maailmanlistalla sijalla 24 ja olympiasijoitukset ovat Jyrillä 19 ja Anulla 24. Olympiasijoituksissa on huomioitu maakiintiöt.

Mainittakoon vielä, että Anu on kaikkien aikojen ensimmäinen olympianaissulkapalloilijamme.

Suosittelen kaikille sulkapallosta kiinnostuneille uutta juuri avattua Internetin sulkapallon ajankohtaisaiheita käsittelevää englanninkielistä web-sivustoa www.worldbadminton.net. Tänne voi myös kirjautua uutisten vastaanottajaksi, jolloin sulkapalloaiheisista uutisista tulee automaattisesti sähköpostiviesti, joka kertoo aiheen otsikon. Itse uutiseen voi tutustua linkin kautta.

Kesäkausi alkaa sulkapalloleirillä

Kesäkaudella Tapion Sulka järjestää leirin 5.-9.6.2000. Leirillä opetellaan sulkapallotaitoja eri tasoisissa pienryhmissä. Vetäjät ovat tapionsulkalaisia kilpapelaajia ja valmentajia. Leiriaika on kello 9:stä 16:een ja sinä aikana nautitaan roima annos erilaista liikunnallisia elämyksiä. Leirin pääkoordinaattorina toimii maajoukkuevalmentaja, nuorisoliikunnan monityöläinen, Kristiina Danskanen.

Henkseleitä paukutellen sulkapalloilijoidemme mahtimenestyksen johdosta toivotan kaikille hyvää kesää, mutta sitä ennen tavataan 20.5.2000.

- Tommi Palmqvist


3/00 MEITÄ ON JO PUOLISEN TUHATTA

Tapion Sulka ry:n vuosikokous pidettiin leppoisassa hengessä 30.3.2000 Esport Centerin kokoushuoneessa. Koska kaikki seuramme jäsenet eivät päässeet ko. tilaisuuteen, julkistamme kokouksessa käsitellyn toimintakertomuksen johdanto-osan:

Ohjattuja sulkapallon oppitunteja 160 viikottain

Vuosi 1999 oli Tapion Sulka ry:n 39. toimintavuosi. Sen menestystekijöihin kuuluivat perinteisesti vahvat ja osaavat sulkapallo-ohjaajamme, joiden hyvä työn jälki näkyi jatkuvina jonoina ohjattuihin sulkapalloryhmiimme. Keväällä pidettiin 26 ja syksyllä 27 ohjattua ryhmää. Ryhmiimme osallistui kevään ja syksyn aikana yhteensä 603 henkilöä. Osa pelaajista osallistui useampaan kuin yhteen ryhmään. Näistä oli alle 18-vuotiaita nuoria 515.

Ohjaajia seurassamme oli vuoden 1999 aikana keskimäärin 21 henkilöä.

Ohjattuja tunteja oli viikottain noin 160, joista valtaosa Esport Centerissä.

Jäsenistömme käytössä olevia kerhotunteja hyödynnettiin hyvin, mutta paikalliset erot saattoivat olla suuriakin. Joillekin tunneille oli tungosta ja joissakin kävi vain muutamia. Kerhotunteja oli kouluissa eri puolella Espoota.

Ranking-kilpailut uuteen suosioon

Kilpailutoiminnassa järjestimme vuoden 1999 aikana Sulkapalloliiton alaisina kahdet kilpailut, joista A-B-C-SM-kilpailut keväällä ja syksyllä luokkakilpailut Sadonkorjuuturnauksen nimellä. Loppuvuodesta valmistauduimme pitkästä aikaa TS:n toimesta järjestettäviin valioluokan kilpailuihin: Tammi-Eliittiin.

Seuran sisäiset, lähinnä kuntopelaajille tarkoitetut, ranking-kilpailut järjestettiin perinteisesti kunkin kuukauden alussa ja niissä kävi keskimäärin 35 henkilöä. Ranking-kilpailujen markkinointiin kiinnitettiin huomioita ja loppuvuodesta siellä rupesi käymään paljon uusia pelaajia.

Kevätkauden viimeinen ranking-kilpailu toimi myös kauden 1998-1999 päätöksenä, TS:n äitienpäivä-tapahtumana, jossa palkittiin seuramme toiminnassa aktiivisesti mukana olleet ohjaajat Coach 1999 -T-paidoin ja ohjattujen ryhmien keskuudestaan valitsemat pelaajat. Paikalle saapuneet äidit saivat ruusun ja kiitosta jaettiin kaikille toiminnassa mukana olleille.

Vuoden huipennus - joukkue SM-kulta

Kilpapelaajiemme menestyksen kannalta vuosi ei olisi voinut paremmin päättyä. Joukkue SM-kulta voitettiin takaisin Espooseen neljän vuoden tauon jälkeen. Tapion Sulkaa voi pitää kiistatta 1990-luvun menestyneimpänä joukkueena. Syksyn alusta miesten ykköspelaajamme, Markus Rouvinen, osallistui omatoimisesti opiskelujensa ohessa Saksan Bundesliigan kilpailuihin.

Mainittakoon lisäksi, että perinteikäs kesäkilpailukäynti Gotlannissa tuotti seurallemme 7. joukkuekilpailuvoiton.

Tiedotustoimintaan panostettiin. Tapion Sulan jäsentiedote muuttui TSanomat-lehdeksi, joka sisällöllisesti jaettiin kunto- ja kilpaurheiluaiheisten juttujen kesken. Elokuussa avattiin oma Internet-sivusto.

Jäsenmäärä jo yli 500

Taloudellisesti kulunut vuosi meni hyvin, tappioita kirjattiin n. 14 000 mk. Velkoja lyhennettiin suunnitelman mukaisesti ja jäsenmäärän kehitys oli suotuisa. Syksyllä poistettiin jäsenrekisteristä viitisen-kymmentä jäsentä ja uusia jäseniä tuli tilalle noin 80. Vuoden 1999 lopussa jäseniä oli 525. Jäsenmäärästä vain 60 on kilpapelaajia ja loput harrastesulkapalloilijoita.

- Tommi Palmqvist


2/00 TAPION SULAN KAKSI KULTAA

TSanomat esittelee tässä numerossa kaksi KULTAANSA: Valmennuksesta vastaavat Sylvi Jormanaisen ja Kristiina Danskasen. Sylvi on paljasjalkainen tapionsulkalainen ja Kristiina käynyt välillä vihreän veran tuolla puolen.

SYLVI - Tapion Sulan hengetär - kultainen sulkapalloilija

Ikinuori, kauppakoulun ja lukuisat kurssit käynyt - ohjelmoija - suunnittelija - kouluttaja - jaostopäällikkö - projektipäällikkö - yrityksen omistaja ja sen hallituksen puolipäiväinen puheenjohtaja, Tapion Sulka ry:n valmennuspäällikkö vuodesta 1974 ja nykyään kuntopelaajien ohjauksesta vastaava Sylvi Jormanainen on kaiken lisäksi aktiivisulkapalloilija. Vuoden sulkapalloilija 1971, vuoden valmentaja 1996, 12 henkilökohtaista SM-kultamitalia.

Laajalahdessa Hugo-koiransa kanssa asustava Sylvi tekee pitkiä päiviä suomalaisen sulkapallon ja nuorten liikunnan ilon eteen. "Viikossa sulkapalloon kuluu kentällä tapahtuvana ohjaustyönä 11-13 tuntia. Suunnitteluun ja seurantaan pari tuntia viikossa. Juuri tällä hetkellä panostan aikaa "Sulkapallon perusteet" -projektiin, jossa tuotettiin koulutusmateriaali 4-12-vuotiaitten lasten ohjaajien koulutukseen."

Tyypillisen viikon esimerkkinä on esimerkiksi tämä viikko (8/00):
Ma ap Twinillä. Klo 17-19 Matinkylän hallilla poikien valmennusta. Sielä törmäsin Citysulan Artoon ja sovimme kunniakirjojen laatuparannuksesta, työstin ko. paperit samana iltana.
Ti ap LOMA. Klo 18-22 Kristiinan valmennusten tuuraus (kilpapelaajia ja yksi yksityistunti).
Ke ap Twinillä Klo 16.30 Siuntioon lähtevien kilpapelaajien "poiminta". Klo 17.30-19.00 sulkisharjoitukset ja 30 min perään punttisalilla oheisharjoitus.
To ap Twinillä. Klo 18-19.30 kilpapelaajat/EC ja perään Nuoret Uroot.
Pe ap Twinillä. Klo 17-18 lapsi+aikuinen ryhmä EC:ssä
La 10-12 Minisulkis ja Mikkihiiriryhmät EC:ssä
Su 20-22 Sekistreeni (oma) Keravalla
Johonkin väliin tulee 3-4 tuntia Sulkapallon perusteet -opetusmateriaalin hiontatyötä Ulla Toivosen kanssa."

Ulkona pelaamisen hauskuus

"Sulkapalloilu alkoi aikoinaan jo naapurin pihalla. Sisäpelinä aloitin sulkiksen vuonna 1962. (Kristiina Danskasen syntymällä oli ratkaiseva merkitys tässä asiassa.) Ensimmäiset vuodet pelattiin Tapiolan lukion salissa, muina paikkoina oli Jousenkaaren koulu (1-kenttä) ja Hesassa Ruskeasuo."

Sylvi kertoo: "Kun pelasin aktiivisesti kilpaa (60-80-luvuilla), harrastin oheislajeina yleisurheilua ja suunnistusta. Lisäksi työpaikkani (Philips) edustuksissa hiihdin, pelasin lentopalloa, käsipalloa, pesäpalloa ja opettelin kilpauintia. Nykyisin harrastan satunnaisesti työporukassa keilailua, laskettelua ja mihin milloinkin kerkiän osallistumaan (kävin kerran curligtreenissäkin)."

Suomessa Sulkapalloa harrastavien määrää on mielestäni mahdoton kovinkaan tarkasti laskea, koska ne jotka pelaavat halleissa, eivät mahdollisesti ymmärrä sitä hauskuutta jota ulkona pelaaminen tuo tullessaan.

Espoo paras paikkakunta sulkapalloiluun Suomessa

"Kuntourheilulajina sulkis on mitä parhain. Siinä voi lepsutella kentällä liiemmälti rasittumatta, mutta jos haluaa, sen avulla voi ottaa kunnon hiet. Tahdin määrittelevät pelaajat itse, ei välineet tms. Jos kuntoa pidetään yllä vain sulkapalloa pelaamalla, on sitä tehtävä pari kertaa viikossa. Mikäli haluaa kehittyä niin että itsekin huomaa edistystä, pelailuun pitäisi varata aikaa 3-4 kertaa viikossa", neuvoo Sylvi.

"Sulkapallo on siinä mielessä helppo laji aloittaa, että pienelläkin osaamisella saadaan aikaan liikehdintää kentällä. MUTTA jos haluaa laadukkampaa liikuntaa, olisi perusteiden läpikäynti mielekästä. Jo kuuden tunnin peruskurssin eväillä pääsee mukavaan alkuun."

"Mielestäni Espoo on suomessa sulkapalloilun paras paikkakunta. Meillä on käytettävissä kaksi Suomen parasta sulkapallohallia. Näissä halleissa on viikoittain yli 1.000 kenttätuntia iltakäytössä. Näiden lisäksi Espoon kaupungin hallit täydentävät suorituspaikkojen määrää. Enpä usko, että muualta maastamme löytyy vastaavaa tarjontaa."

Sulkapallon tasoa Suomessa voidaan nostaa ammattimaisemmalla valmentamisella

"Suomen kilpailullinen tilanne ei kohennu, ennen kuin ammattivalmennus saadaan toimimaan siten, että siitä saa palkkana muutakin kuin näkkileipärahaa." Kun Suomeen saadaan pyörimään valmentajarypäs, joka saa elantonsa sulkapallosta, ovat ovet maailman kärkeen auki. Jotta tähän päästään, on luotava sellainen konsepti, että erikoishalleissa olisi päätoiminen hyvä sulkisvalmentaja, joka hoitaa sekä kilpapelaajat että yksityistunnit. Kilpapelaajien sponsseista osa menee valmentajan palkkaan ja loput palkkapotista tulee yksityistunneista ja -ryhmistä. Tällaisesta järjestelmästä hyötyisivät sekä kunto- että kilpapelaajat, jotka saisivat korkeatasoista ohjausta ja valmennusta omien tarpeittensa mukaisesti.

Näin visioi Sylvi, ja kiiruhtaa jälleen seuraaviin rientoihin.

KRISTIINA - Se toinen kulta

Esittelyvuorossa:
Filosofian maisteri, toimitusjohtaja, ammattivalmentajaksi valmistuva Tapion Sulka ry:n kilpavalmennuksesta vastaava , Kristiina Danskanen, 12-kertainen suomenmestari. Hän asustaa Tammisaaressa "ihanan miehensä, seurannaisvaikutuksena tulleiden kolmen ihanan pojan ja Minni-koiran kanssa".

Kristiina käyttää vaihtelevasti 15-40 tuntia viikossa sulkapalloon. Viikko-ohjelma jakaantuu seuraavasti: Märskyn (=Mäkelärinteen urheilulukion) valmennus n. 6 tuntia, TS:n nuoret 12-16-vuotiaat ja "isot" n. 4-5 h, BMK-84 (=tammisaarelainen sulkisseura) kaikki ryhmät paitsi kuntopelaajat n. 4 h. Lisäksi 17-19 -vuotiaiden maajoukkueleirit, valmentajakoulutusleirit ym. luottamustehtävät liitossa ja seuroissa. "Itse en juurikaan pääse pelaamaan, joten kaikki aika kuluu valmennukseen ja suunnitteluun. Henkilökohtaisia valmennettavia minulla on kolme."

Kysymykseen, missä ja minkä innoittamana aloit sulkapallonpeluun, Kristiina vastaa : "Sylvi, joka oli äitini paras nuoruudenystävä, otti minut mukaan hallille 6-vuotiaana ja siitä se lähti. Seura oli tietysti TS."

Jokainen haluaa oppia enemmän!

Sulkapallon viehätysvoimana (Suomen Gallupin/1998 mukaan Suomessa on yli 200 000 sulkapallon harrastajaa) Kristiina mainitsee "pelin lähtemisen helposti liikkeelle, liikkumisen ilon, hien ja hauskan olon."

"Kuntourheilulajina sulkapallo on erittäin tehokas ja helppo aloittaa, vielä suhteellisen halpaa. Se, paraneeko kunto sulkapalloillessa, riippuu lähtötasosta ja pelitaidoista. Harjoitusvaikutus saadaan nousujohteiseksi, kun harjoitellaan kolme kertaa viikossa."

"Sulkapalloilussa on parasta kuntourheilijan näkökulmasta hyvin pieni vammautumisriski ja juoksemaan joutuu heti. Mitä huonompi jalkatyö, sitä enemmän joutuu tekemään töitä ehtiäkseen palloihin."

Sulkapalloa voi pelata ilman ensivaiheen ohjausta, mutta pelaaminen on paljon mielekkäämpää pienen ohjauksen jälkeen. Parhaat mehut saa irti sulkapalloilusta kun "ensin vähän harjoitellaan ja sitten pelataan". Mielellään ryhmässä, jolloin vastus vaihtuu. Mottona "jokainen haluaa oppia enemmän!"

Sulkapallomiljonäärit pyrkivät pois Tanskasta

Kilpasulkapalloilijan parhaiksi ominaisuuksiksi Kristiina mainitsee pitkäjänteisyyden, positiivisuuden ja ajattelukyvyn: 'miksi ja miten'.
"Sulkapallossa tarvitaan fysiikkaa, taktiikkaa, tekniikkaa ja päätä. Jos on vähemmän yhtä mutta enemmän toista, ovat mahdollisuudet samat. Sanoisin, että melkein kenestä tahansa voi kahdella vahvalla ominaisuudella tulla hyvä kilpasulkapalloilija. Todellisella huipulla on riittävästi kaikkia ominaisuuksia. Ymmärsiköhän kukaan mitä ajan takaa!?"

TSanomat: Mäkelänrinteen lukiossa opiskelevista monet ovat kotoisin Espoosta. Pitäisikö Espoossa olla sulkapalloon erikoistunut lukio?
"Olen sitä mieltä, että lajien kirjo on rikastuttava ja kasvattava tekijä Märskyssä. En perustaisi Espooseen pelkästään sulkapallolukiota ainakaan tällä kilpapelaajamäärällä."

TSanomat: Voiko mielestäsi sulkapallon peluulla elättää itsenä ?
"Kyllä voi, mutta rikastumisesta on turha haaveilla. Lisäksi on oltava aktiivinen hoitamaan velvoitteensa."

TSanomat: Mitä maata eniten arvostat sulkapalloilijan kannalta? (tienestiä...)
"Tanskassa lienee eniten sulkapallosta eläviä ihmisiä, tosin miljönäärit pyrkivät sieltä pois..."

Junnuille lisää pelikokemusta - pelaamalla

Miten näet tämänhetkisen sulkapallon kilpaurheilullisen tilan Suomessa?
"Liian pienet junioriluokat, liian vähän otteluita. Miksi ei pelata junnuluokissa jokaisesta sijoituksesta ensimmäisestä viimeiseen? Nyt odotellaan arvontalistoja sen sijaan, että mentäisiin pelaamaan jokaisesta pisteestä! Valio ja aikuisten luokat jääköön silleen, mutta junnut on saatava pelaamaan paljon enemmän ikäistensä ja fyysisesti saman tasoisten kanssa. Silloin kehittyy tekninen näppäryys ja ajattelu myös pelissä."

Miten sulkapalloa voisi/pitäisi kehittää Suomessa?

City-Junnu-Sulkis on askel oikeaan suuntaan. Nykyinen junnujen kilpailujärjestelmä suosii muutamia hyviä ja jättää muut ilman kilpailuvastusta. Jos haluamme nostaa sulkapallon tasoa, on nuorten kilpailuihin saatava kaikille pelaajille yhtä paljon otteluita. Pelaaja, joka voitaa cupissa jatkaa eteenpäin, hävinnyt jatkaa pelaamista muiden samalla kierroksella hävinneiden kanssa. Eli 1., 3., 5. jne tila on ansaittava!

"Lopetetaan epäreiluista sijoituksista paasaaminen ja annetaan pelaajien näyttää kentällä mihin pystyvät. Tällä systeemillä mahdollisimman moni pelaaja saisi ainakin muutaman tasaisen ottelun, mikä vie pelaajaa eteenpäin enemmän kuin mikään muu. Jos junnu ei ole valmis pelaamaan 3. sijasta niin missä mättää? Ajattelemmeko me, että se ei ole pelaamisen arvoista? Taistelevathan huippummekin jokaisesta maailmanlistapisteestä."


1/00 NELJÄ VUOSIKYMMENTÄ YHTÄ JUHLAA

Hyvää uuden vuosituhannen alkua kaikille Espoon runsaslukuisille sulkis-ihmisille!

Uutta valmennusjohdossa

Seuramme aktiivinen toiminta on syksyn aikana saanut palkinnokseen 100 uutta jäsentä, mikä asettaa entisestään kovempia vaatimuksia tehokkaiden valmennusryhmiemme toiminnalle. Tästä syystä on seuramme valmennustoiminta jaettu nyt kahden entisen huippusulkapalloilijan kesken. Kristiina Danskanen ja Sylvi Jormanainen ovat molemmat kaksitoistakertaisia (huom! 12) suomenmestareita.

Kristiina toimii vuoden alusta viisikymmentäpäisten kilpapelaajiemme päävalmentajana. Sylvin vastuulla ovat satapäiset kunto- ja harrastepelaajaryhmämme. Sylvi on aiemmin hoitanut näitä molempia toimia, mutta nyt tuli sopiva hetki näiden tehtävien jakamiselle.

Sylvin ja Kristiinan pitkäaikainen yhteistyö luo hyvät edellytykset toiminnan tehostamiselle ja laajentamiselle. Ota siis yhteyttä näihin henkilöihin, jos haluat keskustella valmennukseen liittyvistä asioista. Numerot löydät hallituksen 'laatikosta'. Sylvistä ja Kristiinasta enemmän seuraavassa numerossa.

Yhteistyösopimus Esport Centerin kanssa

Tapion Sulka on sopinut laajasta yhteistyöstä Esport Centerin kanssa. Sopimuksessa Tapion Sulka ylläpitää Esport Centerissä pelattavaa sulkapallon Esport Cupia, jossa Cupiin ilmoittautuneet pelaavat tietyin väliajoin pelejä ja menestymisen mukaan sijoittuvat Cup-kaaviossa. Puolestaan tapionsulkalaisille Esport Center myöntää kuntosalista ja jumpista opiskelijoille 50 % ja muille 15% alennuksen sekä Esport Centerin shopin tuotteista 20% alennuksen.

Sopimus sisältää myös muita TS:n kilpailujen järjestämiseen ja hallimainosten myyntiin liittyviä taloudellisia etuja.

Toiminta on näkyvää

Tapion Sulan toiminta on myös näkynyt ympäristössämme, kun uudet yritykset ovat ryhtyneet tukemaan toimintaamme. Toistaiseksi se on ollut nähtävissä kilpailuidemme järjestämisessä, mutta jatkossa varmasti myös muussa muodossa.

Suomen sulkapallojoukkuemestaruuden myötä meille tuli kunnia osallistua alkusyksystä pidettävään eurooppalaisten sulkapallomaiden joukkueturnaukseen Rotterdamissa. Tämä vaatii seuraltamme aktiivisia yhteistyömuotoja yritysmaailman kanssa, jotta voisimme olla ylpeitä saavutuksistamme onnistuneen Europa Cupin-matkan jälkeen.

Tammi-Eliitti - järjestäjien kuopus

Uusi kokemus oli isojen kilpailujen järjestämiseen tottuneen kilpailuorganisaation ryhdistäytyminen valioluokan kilpailujen järjestäjänä. Kukaan nyt kilpailuja järjestämässä olleista ei ollut osallistunut aiemmin valioluokan kilpailujärjestämiseen.

Lopputuloksena TS järjesti eräät Suomen sulkapallohistorian suurimmat kilpailut; kaikkiaan 248 pelaajaa 48 eri seurasta. Ulkomaiset pelaajat tulivat Ukrainasta, Venäjältä ja Virosta. Valioluokan pelit pelattiin omassa hallissaan ja muiden luokkien pelit käytiin suuressa salissa. Finaalipäiväksi laskettiin 250 henkilön katsomo valiopuolen peleihin. Kiitoksena kaikille järjestelyihin osallistuneille todettakoon, etteivät kilpailut olisi voineet enää järjestelyiden puolesta paremmin sujua.

TS:n 40-vuotisjuhlavuosi

Alkanut vuosi on myös merkittävä kun kolmaskymmenes Tapion Sulan vuosi saadaan päätökseen. Syksyllä vietämme nimittäin Tapion Sulan 40-vuotisjuhlia. Toivon mukaan niistä saadaan kaikille ikimuistoinen tapahtuma. Juhlavuoden kunniaksi Tapion Sulkalaisille tarjotaan mahdollisuutta hankkia suomenmestareiden lämmittelyasu. Asut tulevat nähtäväksi sovitusta varten Esport Centerin isoon halliin pallokaapin viereen. Siellä on mahdollisuus tehdä ennakkotilaus, jolla saa asun myöhemmin tehtävää tilaushintaa edullisemmin. Verryttelyasusta toisaalla tässä lehdessä.

- Tommi Palmqvist


8/99 TAPION SULKA - 1990-LUVUN MENESTYNEIN SULKAPALLOSEURA SUOMESSA

Voittamatonta nelinpeliosaamista

Marraskuun 19.-21. päivinä pidetyssä sulkapallon liigatason SM-joukkuekilpailussa Tapion Sulka voitti mestaruuden neljän vuoden tauon jälkeen. Tapion Sulalle voitto oli viides. Aiemmat voitot ovat vuosilta 1991-1992, 1994-1995. Toisena ollaan oltu 1990 ja 1996-1998. Mutta mitä tapahtuikaan vuonna 1993... se täytyy selvittää.

Tämän vuoden kilpailuissa TS:n joukkue pelasi kaikkiaan 28 ottelua, joista se hävisi vain 5. Merkillepantavaa oli taas kerran se, että yhtään nelinpeliä joukkueemme ei hävinnyt. Käsitys maineestamme nelinpelien voittamattomana seurana sai vahvistusta. SM-kilpailuissa vuodesta 1989 lähtien on kahta poikkeusta lukuun ottamatta sekanelinpelin voittajista toinen pelaaja aina ollut TS:stä.

Syksyllä 2000 Rotterdamiin Suomea edustamaan matkalla oleva joukkue on saanut tehtäväkseen jalostaa nelinpeliosaamista meille kaikille kurssien muodossa. Näitä jäämme innolla odottelemaan.

Tilaisuus lajin markkinointiin jäi käyttämättä

Suomessa pelaavien sulkapalloilijoiden ehdottomaan kärkeen kuuluva helsinkiläisen Driven Ilkka Nyqvist ("Suomen kovin Smash-lyönti") sai pelikiellon eliittikilpailuissa lokakuussa. Sulkapalloliiton omassa lehdessä kirjoitettiin tapahtumasta seuraavasti: "Tuossa tilanteessa Nyqvist protestoi rajatuomarin päätöstä vastaan. Käytännössä peli päättyi siihen. Nyqvist ei saanut enää pistettäkään. Pelin nähneiden mielestä hän ei näyttänyt edes yrittänyt." Viimeisestä virkkeestä voi havaita, että tekstiä on yritetty muotoilla vielä viime hetkillä, siksi kömpelöjä nuo sanamuodot ovat.

Muuta mainintaa lehdessä ei ollut, vaikka kyseessä oli hävyttömän pitkä lähes kolmen kuukauden kilpailukielto. Miksi annettiin näin pitkä kielto? Näin sähäkän pelaajan poissaolo varmasti vähentää kiinnostusta kotimaisiin kisoihin. Kävikö liitolle lapsus: tuli määrättyä liian iso rangaistus pienestä virheestä ja siksi haluttiin painaa asia villaisella julkisuudessa?

Helsingin Sanomissa, jossa on julkaistu juttuja sulkapallokilpailuista, ei ole mainittu kilpailukiellosta sanaakaan. Totuus lienee se, ettei kurinpito-valiokunta halunnut itseään julkisuuteen annettuaan liian kovan rangaistuksen. Tilaisuus olisi pitänyt nähdä lajin markkinoinnin kannalta. "Tuittupäät" ovat olleet aina yleisömagneetteja lajissa kuin lajissa.

Torvi saapui paikalle - kansainvälisesti

Viime kevään SM-kilpailuissa yleisöä pyydettiin sulkemaan puhelimet ennen finaalipelien alkua. Mahtavaa. Missä muussa urheilutilaisuudessa näin tehdään? Käytännössä yleisö ymmärtää tällaisen tiedon komentona: "Nyt on oltava ehdottoman hiljaa!"

Mistä Suomen sulkapallokatsomoihin on keksitty juhlallisen hiljaisuuden vaatimus?

Tanskan MM-kilpailuissa viime keväänä katsomossa vietettiin kaiken aikaa juhlatunnelmia. Huudot sinkoilivat sinne tänne ja yleisö oli viimeiseen asti mukana pelin tuoksinnassa. Aasiassa taasen tuntuu olevan tapana aloittaa BUUAUS, kun vastustaja syöttää jne.

Kun meidän pojat ja tytöt menevät maailmalle pelaamaan kymmentuhatpäisen katsomon eteen, niin pupu siinä varmasti pöksyyn tulee, kun ei hiirenhiljaisuus vallitsekaan! Kansainvälisen tunnelman innoittamana veinkin joukkue-SM-kilpailuihin monissa urheilu-kilpailuissa käytössä olleen torven täydentämään reipashenkistä ja runsas-lukuista Tapion Sulan kannustusjoukkoa. Meteli loi kilpailuun sitä meininkiä, joka voisi innostaa enemmänkin yleisöä saapumaan sulkapallokilpailujen katsomoihin.

Hyvää vuosituhannen vaihdetta kaikille! Pikkujouluissa tavataan.

- Tommi Palmqvist


7/99 TÄHTÄIMESSÄ JOUKKUEIDEN SUOMENMESTARUUS

Tapion Sulka tavoittelee tänä vuonna kultaa tosissaan joukkue-SM -kisoissa 19.-21. marraskuuta. Seuramme lähtee kisaan ehkä hienoisena ennakkosuosikkina, mutta kuten: pelit on pelattava, ennen kuin kultamitalit voidaan ripustaa kenenkään kaulaan.

Tämän vuoden kisat ovat etukäteen arvioiden tasaiset. Pahimmiksi vastustajiksi noussevat aiempien vuosien tapaan ÖIF ja Drive. Jotta nämä ja muut ottelut tulisi voitettua, on seuramme aloittanut valmistelut hyvissä ajoin. Joukkueen kapteeniksi on valittu Mikko Franssila, jonka konsultteina toimivat edellisvuosien kapteenit Jonne Löytömäki ja Lasse Lindelöf.

Joukkueeseen on jo valittu, miesten puolelta Mikko Franssila, Markus Heikkinen, Tuomas Karhula, Ilari Laukkanen ja Lasse Lindelöf. Koska Markus Rouvinen pelaa Saksan sarjaa, hän ei ole mukana joukkueessa. Naisista mukana ovat Viisi Brandt, Leena Löytömäki, Elina Väisänen ja Maria Väisänen. Lisävahvistuksia kutsutaan joukkueeseen tarpeen mukaan.

Kannustuspuolella lisävahvistuksia tarvitaan aina. Pelipaikka ja tarkka ottelujärjestys eivät ole vielä tiedossa, mutta pidä silmällä seuran ilmoitustauluja sekä sanomalehtiä lähempänä ajankohtaa.

Viirit ja muut vipstaakelit valmiiksi!

- Tommi Palmqvist


6/99 MOPPI - EDUSTAJAMME VUOLEMASSA SAKSAN MARKKOJA

10-vuotiaasta asti pelannut Lohjan kasvatti, Markus Rouvinen on siirtynyt jatkamaan suomalaista pioneerityötä Saksan sulkapalloliigaan. Tapasin Moppi-kutsumanimeä kantavan miesten kaksinpelin kiistämättömän ykkösemme. Moppi on sijoitettu kahdeksanneksi parhaaksi Suomen listoilla.

Teknillisen Korkeakoulun materiaali- ja kalliotekniikan osastolla toista vuotta opiskeleva Moppi ei koe olevan ristiriitaa opiskelun ja pelaamisen kesken. Opiskelu on hänen mielestään sujunut hyvin.

Moppi aloitti Lohjalla sulkapalloharrastuksen noin kymmenenvuotiaana ja sittemmin omien sanojensa mukaan kehittyi pelaten valiopelaaja Harri Niemen kanssa. Yhden vuoden lukiota Lohjalla käytyään Moppi siirtyi Helsinkiin Mäkelänrinteen sulkapalloon erikoistuneeseen lukioon. Nykyään Moppi asuu Helsingin Länsi-Pasilassa.

"Ihan hyvä paikka, tosin ei välttämätön kilpasulkapallosta kiinnostuneelle. Säästää kustannuksia, kun osa harjoituksista on koulun käynnin yhteydessä", kertoo Moppi käsityksenään Mäkelärinteen lukiosta, Märskystä. "Hyvä porukka siellä oli, Viitikko, Ville, Jeena, Emmi, Aallon veljekset, Mäkelä, Halonen...." luettelee Moppi lukion koulukavereitaan tuttavallisesti.

Suurin saavutus vielä tavoittamatta

Viime kesänä Moppi oli töissä ja treenasi. Kauteen valmistautuminen on sujunut hyvin. Antti Viitikko on kertonut hänelle Saksassa pelaamisen mahdollisuuksista. Saksan sarjoissa pelaa paljon ruotsalaisia ja tanskalaisia. Tällä kaudella Moppi edustaa Saksan sarjassa yhdessä Robert Liljeqvistin kanssa Berliner Sport Clubia. Seura maksaa matkakustannukset ja asumisen sekä palkkaa tietyn summan joukkuepeliä kohti.

Saksan sarjassa on ylempi ja alempi lohko ja pelaajia on paljon. Mainittakoon, että Saksa voitti nuorten EM-kilpailut viime kaudella, joten haasteita varmasti riittää kaikille. Saksan kielen taito korostuu ja se kannattaisi ottaa huomioon, mikäli haluaa Saksaan suunnata. "Paikalliset järjestävät puhuvat huonosti englantia", kertoo moppi, joka on saanut tietonsa Antti Viitikon kautta.

Parhaillaan Moppi on Saksassa puolentoista viikon pelikiertueella. Kiertueella on kaksi kisaa. Aina ajantasalla oleva TSanomien-toimitus sai Mopilta viimehetken tietoina , että pelaamaan on päästy sekä seka- että nelinpelissä. "Suurinta saavutusta ollaan tavoittelemassa."

- Tommi Palmqvist


5/99 JOUKKUEIDEN SM-KULTA TARJOLLA - OTETAANKO?

[ Tommi Palmqvist ] Kuinka moni meistä tietää sulkapallon kilpailukauden alkavan 1.7. ja päättyvän seuraavan vuoden kesäkuun lopussa? Olemme siis kirjoittamassa kuluvan kauden ensimmäistä lehteä, jolloin on aika vetää yhteen viime vuoden merkittävimmät saavutukset.

Tapion Sulka poikkeaa muista suomalaisista sulkapalloseuroista mittavan kuntopelaajille suunnattujen harjoitustuntimäärien johdosta. Ansaittu kiitos kuuluu valmentajille, jotka ovat innolla mukana kehittämässä uusia valmennuskuvioita laadukkaiden kuntopelaajaryhmiemme iloksi. Äitienpäivätapahtumassa valmentajia kiitettiinkin ainutkertaisilla t-paidoilla. Ohjatut kuntope-laajaryhmämme ovat tavan takaa täyttyneet pikavauhtia ennen kauden alkua ja ne, jotka eivät mahdu ryhmään ovat ilmoittautuneet jo valmiiksi seuraavan kauden vastaavaan ryhmään. Joten ei liene turha muistuttaa välttämästä liiallista epäröintiä. Pia auttaa toimistossa ja tarvittaessa saa lisää neuvoja valmentajilta.

Ranking-kilpailut eli seuran sisäinen sijoituskilpailu on saanut taas uutta puhtia ja kevään lopussa näissä kilpailuissa oli paljon uusia osallistujia. Tämä noin viisituntinen leppoisahenkinen tilaisuus on tarkoitettu kaikille seuran jäsenille ikään ja taitoihin katsomatta. Kaikki saavat vastaansa 3-4 erilaisilla pelityyleillä pelaavia suunnilleen itsensä tasoisia kanssapelaajia. Rankingeissä voi myös seurata huippujemme peliä sekä saada pelikavereita harrastukseen.

Viime kilpailukausi oli myös poikkeuksellinen kansainvälisen huippusulkapallon suhteen. Useita kilpailuja pidettiin lyhyen matkan päässä. PM-kilpailut pidettiin Helsingissä ja MM-kilpailut Kööpenhaminassa. Maailmamestaruuskisoissa sai tuta minkälaiseksi kansanjuhla sulkapallo voi parhaimmillaan olla. Voittihan tanskalainen nainen Camilla Martin kaksinpelin MM-tittelin seuraavaksi kahdeksi vuodeksi 12 vuoden tauon jälkeen.

Juniorien puolella menestystä on tullut tavan takaa, mutta on muistettava, ettei kilpapelaajiemme määrä junioritasolla ole koskaan riittävä. Uusia nuoria innokkaita kilpapelaajia tarvitaan aina, etenkin tyttöjä. Kuntopelaaja voi peli-innostuksen kasvaessa keskustella valmentajan kanssa tai valmennuspäällikkö Sylvi Jormanaisen kanssa mahdollisista uusista ryhmistä, joihin voisi osallistua.

Ja jos yhdistystoiminta kiinnostaa, Tapion Sulka tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia erilaisissa yhdistystoimintaan liittyvissä tehtävissä. TSanomien toimittaminen, www-sivujen ylläpito, ilmoitustaulujen hoitaminen ja kilpailuihin liittyvät järjestelyt odottelevat innolla uusia tekijöitä jo entuudestaan mukavaan ja reipashenkiseen toimintaan.

Seuramme järjestääkin kuluvalla kaudella kolmet isot kilpailut, joista ensimmäinen on jo syyskuussa 25.-26.9.1999. Silloin pelataan luokissa A,B,C,D,35 ja 45. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 10.9.1999 ja pelipaikkana toimii meille sulkalaisille tuttu Esport Center.

Tämän koitoksen jälkeen järjestämme Eliittikilpailut tammikuussa 8.-9.1.2000. Ensi vuosituhannen ensimmäiset sulkapallon eliittikisat. Luvassa on kansainvälistä ja kansallista huippusulkapalloa.

Nuorten menestystä eri ikäluokissa voimme seurata maaliskuussa 18.-19.3.2000.

Seuramme osalta joukkuemestaruus jäi viime kaudella taas niukasti helsinkiläiselle Drivelle. Parhaiden spekulaatioiden mukaan tällä kaudella on Tapion Sulalla erinomaiset edellytykset napata seuramestaruus kolmen vuoden tauon jälkeen. Tätä jäämmekin innolla odottamaan ja kannustamaan seuramme kilpapelaajia saavuttamaan aina vaan parempia tuloksia.

- Tommi Palmqvist


4/99 KILPAILUKAUSI PÄÄTTYNYT - KUNTOILUKAUSI ALKAKOON

[ Tommi Palmqvist ] Kilpailukausi on päättymässä. Se päätetään sulkapallon merkeissä äitienpäivä-tapahtumaan, jota vietetään äitienpäiväaattona, lauantaina 8.5.1999 klo 14 alkaen Espoon kauppaoppilaitoksen urheilutilassa. Siellä on iso katsomo, joka toivotaan saatavan aivan täyteen ja puffetti, jonne kaikki saavat tuoda myytäväksi äitienpäiväleivonnaisia. Puffetista kertyneet varat käytetään Tapion Sulan nuorisotyön hyväksi!

Kuntoryhmissämme pelaa noin kolmesataa nuorempaa ja vanhempaa lajin harrastajaa. Valmentajamme tekevät parasta mahdollista työtä lajin hyväksi ilman palkkaa.

Olemme päättäneet osoittaa kiitoksemme heille palkitsemalla ja kiittämättällä heitä juuri edellä mainitussa tilaisuudessa. Tule siis paikalle ja ota mukaan sukulaisia tuttavia. Tilaisuudessa on mahdollisuus seurata näytösluonteissa peleissä kuinka eri-ikäiset menestyksekkäät pelaajamme pelaavat eri pelimuotoja: kaksinpelejä, sekanelinpelejä ja nelinpelejä.

Ensi kausi tulee olemaan Tapion Sulalle pitkästä aikaa isojen kilpailujen järjestämisen kausi. Kiitosta saaneet kilpailumme saavat ensi kaudella jatkoa mm. syksyisten luokkakilpailuiden muodossa, tammikuisen valioluokan Eliittikilpailuiden sekä keväisen nuorten ikäluokkamestaruuskilpailuiden muodossa. Näin espoolaisille tarjoutuu mahdollisuus osallistua kilpailujen järjestämistalkoisiin ja seurata kovatasoisia kilpailuja aivan kotikulmilla.

Erehdyin menemään Vierumäellä ollessani testiin, jossa lihaskunnon lisäksi testattiin myös hapenottokyky. Taustaksi kerrottakoon, että olen pelannut sulkista kuntoilumielessä kerran viikossa jo 14 vuoden ajan ja viime kesästä lähtien 2-3 kertaa viikossa. Lihaskunto todettiin hyväksi, kädet oli heikoin, mutta hapenottokyky oli vain tyydyttävä. Se laski kuntoindeksiäni alle keskiverron. Olin pitänyt itseäni hyväkuntoisena ikäisekseni. Muistutus oli paikallaan. Hengästyminen ja keuhkojen käyttö on terveellistä, vaikka sulkiksessa yleensä käy niin, että se joka enemmän puuskuttaa yleensä häviää. Näin ollen on viimeiseen asti pitänyt välttää hengästymistä tempoa muuttamalla.

Olen yksi niistä, jotka arvostelevat nuorten sulkapallovalmennusta liian lajiharjoitepainotteiseksi. Tähän olen itse syyllistynyt, mutta otan nyt opiksi ja toivon kaikille makoisia hengästymisen olotiloja kesän ajaksi.

Liikkukaa ja nauttikaa kesän aikana!

- Tommi Palmqvist

PS. Toivottavasti nähdään Grönlannissa ja sitä ennen 8.5, tietty!

Tapion Sulka Ry 
toimisto@tapionsulka.fi

Toiminnanjohtaja Lasse Lindelöf
050 5960643
lasse.lindelof@tapionsulka.fi
Tietosuojaseloste
© 2020 Tapion Sulka ry
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram