SM 2020 - Pientä spekulaatiota TS:n kantilta katsottuna

29 tammikuun, 2020

Pientä spekulaatiota tämä kisa kyllä vaatii. TS on mukana todella laajalla rintamalla ja kun katsoo meidän pelaajien ikähaitaria ei voi kun odottaa, että tulevina vuosina osallistujamäärä on vähintäänkin tämä ja menestys vähintäänkin se mikä tänäkin vuonna tulee olemaan.

Mutta tähän vuoteen - kultaa on odotettavissa.

Naisten nelinpeli - seitsemättä kultaa odotellessa?

Ei tarvitse olla kovin kummoinen tilastonikkari, että löytää yhden ennakkosuosikin, jolle voi povata kultaa liikaa painetta laittamatta: Sonja Pekkola. Naisten nelinpelin kulta on Sonjan palkintokaapissa kuudelta edelliseltä vuodelta, kolmen eri parin kanssa. Tällekin vuodelle pari on vaihtunut ja vaikka pari on edellisinäkin vuosina ollut hyvä, ei pari tänä vuonna todellakaan ole "Pekkaa pahempi" vai miten sitä naisten kohdalla sanotaankaan. Eli parina ESB:n taitava, varma ja kisasuorituskykyinen Inalotta Suutarinen. Povataan tässä samalla Inalotalle nelinpelin kullan lisäksi sekanelinpelin kultaa.

Kovimmat haastajat Sonjalle ja Inalotalle taitavat tulla vastaan jo välierässä. 3/4 sijoitetut Jenny Nyström ja Mathilda Lindholm lienevät välierävastujat ja hyvänä pelipäivänä tarjoavat tiukan vastuksen Sonjalle ja Inalotalle. Mutta jo ensimmäisessä matsissaan Jenny ja Mathilda pistetään toivottavasti todella tiukille, kun he kohtaavat seuramme Sarah Asfarin ja HBC:n Nella Nyqvistin. Tämä on ensimmäisen kierroksen yksi mielenkiintoisista otteluista (pe 31.1.2020 14.00)

Sekanelinpeli - alakaavio syö miestä ja naista?

Sekanelinpelissä pääkaaviossa kolme pelaajaamme lähtee tavoittelemaan mestaruutta ja kaikki kaavion alapuoliskolla. Harmittavasti kovat parit, Tony Lindelöf TS/Julia Salonen Puiu ja Tuuli Härkönen TS/Marko Pyykönen Badu, kohtaavat jo ensimmäisellä kierroksella (pe 31.1.2020 10.00).

Ottelun voittajalle ei ole tie avoinna tähtiin, vaan tie on esteillä ja nastoilla (lue kovilla kilpakumppaneilla) päällystetty. Sillä kaavion alapuolen osallistujalista on seuraava: Härkönen/Pyykönen, Salonen/Lindelöf, Vainula/Lång, Nyström/Von Pfaler, Lindholm/Lehikoinen, Pekkola/Larkimo. Ja ehkä karsinnasta vielä mukaan Lauri/von Hertzen. Tuosta porukasta leivotaan sitten finaaliin vastustaja sekanelinpelin ennakkosuosikkiparille Suutarinen/Kaisti. 

Miesten nelinpeli - onko junnujen aika jo nyt syrjäyttää konkarit

Miesten nelinpelissä oma parimme Lindelöf/Oldorff on sijoitettu sijoille 3/4. Sijoituksen pitäminen tarkoittaisi nuorelle parille välieräpaikkaa, ja sitä kautta oikeutta pelata SM-kisojen viimeisenä pelipäivänä. Tänä vuonna se on jo lauantai 1.2. Tämä olisi parille saavutus, jonka pohjalle olisi taas entistä mukavampi rakentaa entistä kovemmilla kierroksilla käyvää sulkapallouraa. Varsinkin, jos plakkarissa on voitto ensimmäisen kierroksen vastustajista Lång/Ryhänen (pe 31.1.2020 15.30).

Ainakin treenien perusteella välieräpaikka on pelaajien omissa näpeissä. Tonyn verkkotyöskentely on ollut sen verran dominoivaa, että joku vertasi sitä pelin lukua, nopeutta ja lyönnin kontrollia jo jopa Petri Hyyryläiseen, mutta jätetään nämä äärimmäiset superlatiivit kisan jälkeisiin teksteihin.

Tämä on siinä mielessä mielenkiintoinen luokka, että vaikka ykkössijoitetut Kaisti/Larkimo lähtevät selkeinä ennakkosuosikkeina kisaan, ei ole mitään syytä että miksi heitä ei pystyisi horjuttamaan jo välierässä saatika finaalissa.

Ennakkospekuloinneissa finaalivastustaja on juuri Islannista voiton napannut pari Monnberg/Paul. Mielenkiintoista nähdä, miten tuollaisen voiton tuoma itseluottamus näkyy parin otteissa.
Armeija-aikana pari on varmaan tottunut tulitukseen huutojen "laukaus, laukaus, sarja" muodossa ja reagoimaan niihin.  Nyt jo toisessa ottelussa on tulossa tulta korkealta ja kovaa, kun vastaan astunee pari Pyykönen/Eetu Heino.

Sivurajalta kuultua

Herra Pyykönen kilpailee kisan toiseksi koviten lyövän pelaajan tittelistä Oskari Larkimon ja Valtteri Niemisen kanssa. Kisan koviten lyövän pelaajan tittelistä ei käydä kilpailua sillä sen tittelin pitää hallussaan itseoikeutetusti to 30.1.2020 15.00 pelaava pelaaja.

SM-kisat tarjoavat erinomaisen tilaisuuden tarkkailla pelaajien tuloksiin valtavasti vaikuttavia, mutta ei aina niin selkeästi näkyvissä olevia ominaisuuksia. Tässä joitakin tärppejä.

  • Haluatko seurata jopa kliinistä voittamista tai voisiko sanoa voittamisen kulttuuria? Seuraa Sonjan pelejä. Tempo pysyy koko ajan kovana, virheitä ei tule ja jos peli tiukkenee, Sonjan pelissä mikään muu ei muutu, mutta sekin tiukkenee. Tarvittavassa määrin.
  • Haluatko seurata mitä tarkoittaa varma puolustus? Seuraa Lång/Ryhänen parin peliä. Tekisi mieli sanoa, että pallo ei ole raakana uponnut tuolle parille 2000-luvulla. No, nyt parin ekassa matsissa tilanne muuttuu. Huomaa, että en sano, että nelinpelissä pitäisi puolustaa ainakaan aina näin, mutta varmaa tämä työskentely on. Katso muuten samalla miten pallon pystyy lyömään pelkällä kädellä mistä vaan mihin vaan milloin vaan.
  • Haluatko miettiä miten pieni rytmin muutos verkolle liikkumisessa voi kääntää koko pelin päälaelleen? Seuraa Koljosen peliä tiukoissa matseissa tai siinä vaiheessa, kun piste-ero Koljosen eduksi lähtee kasvamaan.

Odotetut singelit - miten käy naisten kaksinpeleissä

No, takaisin itse kisoihin. Jos nelinpeleistä pitäisi jotain veikata, veikkaisin siis, että ykkössijoitetut pitävät pintansa. Samaa on helppo veikata naisten kaksinpelissä.
TS:stä Airia, ja sitä ennen kakkossijoitettua Getter Saaria lähtee haastamaan 3/4 sijoitettu Nella Siilasmaa. Helppoja matseja ei ole luvassa, mutta toisaalta kaiken onnistuessa, kaikki on mahdollista.
Nellan ensimmäinen kaksinpeli pe 31.1.2020 11.30 Heini Ihalaista vastaan.

Miesten kaksinpeli

Miesten kaksinpeli tarjoaa samantyyppisiä asetelmia eli oma pelaajamme Kalle Koljonen ja Eetu Heino (ParBa) lähtevät itseoikeutetusti kisaan ykkös- ja kakkossijoitettuina. Mutta haastajia riittää, niin että liian helpolla ei pitäisi finaalipaikan tulla.

Joonas Korhonen on päässyt hyvään vireeseen, Valtteri Niemisen iskuja saa palutella yhden jos toisenkin ja Kasper Lehikoinen on aina vaarallinen vastustaja. Puhumattakaan aamut_treeneissä ryhmästä, josta ehkä Jesper Paul on tällä hetkellä kovimmassa vireessä. Mutta vaikea nähdä, että kukaan näistä pelaajista pystyisi vastaamaan tässä vaiheessa Kallen ja Eetun tempoon ja rutiiniin. 

Ehkä kovimmat haastajat tulevat sijoitusten ulkopuolelta? 

Karsinnassa on piilossa kaksi entistä kaksinpelin Suomen mestaria: Ville Lång ja Anton Kaisti. Ville ei ehkä tänä vuonna ota uutta kaksinpelin mestaruutta, mutta Anton kyllä pistää kovaa painetta kenelle tahansa vastustajalle, varsinkin jos on kaksinpeliä treeneissä pelannut. Mielenkiintoista nähdä ja toki on myös mielenkiintoista nähdä, miten seuramme järjettömän nopeuden omaava Aleksi Mäki pelaa Antonia vastaan karsinnassa (to 30.1.2020 14.30).

"Ai niin, vielä yksi asia" tavattiin sanoa joskus teknologiahuumassa. Sanotaan se nyt tässäkin, eli ei, Joakim Oldorffia ei unohdettu näissä spekuloinneissa. Raudanluja puolustus, vaikeasti luettava yläkäden lyönti, tarkka verkkopeli, hyvä kisapää sekä hieno kisavoitto alla. Tarvitseeko siinä enää muuta sanoa?

Kutkuttavat pelit alkavat huomenna Energia Areenalla kello 14.00 miesten singelin karsintakierroksella, ja jatkuvat lauantain finaaliin asti. Nähdään hallilla!

Tapion Sulan pelaajat SM-kisassa 2020.

Mikko Franssila

Tapion Sulka Ry 
toimisto@tapionsulka.fi

Toiminnanjohtaja Lasse Lindelöf
050 5960643
lasse.lindelof@tapionsulka.fi
Tietosuojaseloste
© 2020 Tapion Sulka ry
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram