TSanomat - oppaat

29 marraskuun, 2007

6/99 MENISINKÖ MINÄKIN KOETTAMAAN TAITOJANI KISOIHIN?

Seuraavassa on kuvattu melko yksityiskohtaisesti, miten kilpailuissa toimitaan. Kaikille kerrankin kisoissa käyneelle nämä asiat ovat itsestäänselvyyksiä, mutta saattavat ensikertalaiselle aiheuttaa ihmetystä. Toivottavasti tämän jälkeen turhat pelot hälvenevät ja monet uudet pelaajat innostuvat lähtemään rohkeasti kilpailemaan!

Missä ja milloin? - Kilpailukalenteri kertoo

Sulkapallokisoja järjestetään lähes joka viikonloppu jossain päin Suomea, joskus useitakin saman viikonlopun aikana. Pääkaupunkiseudun kisoihin on tietysti helpointa lähteä, mutta joskus on mukavaa tehdä pieni viikonloppuretki vähän kauemmaksikin. Esport Centerin ilmoitustaululta löytyy Tapion Sulan kisailmoittautumislomakkeita, joista on helppo katsastaa, missä ja milloin olisi sopivia kisoja. Lähiaikojen ja -seutujen kilpailut luetellaan myös TSanomissa. Suomen Sulkapalloliiton kilpailukalenteri löytyy mm. Internetistä ja Sulkapallolehdestä. Lisäksi monet seurat ja firmat järjestävät erilaisia harrastelijakisoja ja -turnauksia, kuten Firmaliiga.

Kisojen ajankohdan ja sijainnin lisäksi kannattaa tarkistaa, mitkä luokat kisoissa pelataan. Alin kilpaluokka on D, johon saa osallistua kuka tahansa. Toisin kuin ylemmissä luokissa (C, B, A ja Valio), kilpailulisenssiä ei D-luokassa tarvita. Varmista kuitenkin, että sinulla on jokin tapaturmavakuutus ikävien yllätysten varalle. Alle 19-vuotiaille lapsille ja nuorille on peliluokkia myös iän mukaan, samoin yli 35-vuotiaille. Useimmissa kisoissa on rajoitus, jonka mukaan yksi pelaaja saa pelata yhtä pelimuotoa (kaksinpeli, nelinpeli, sekanelinpeli) vain yhdessä luokassa. Jos kisoissa järjestetään esim. D-luokassa vain kaksinpelit, voit ilmoittautua nelinpeleihin C-luokkaan.

Mihin pitää ilmoittautua?

Poimi mukaasi Esport Centerin ilmoitustaululta Tapion Sulan kisailmoittautumislomake, josta löydät Eino Väisäsen yhteystiedot sekä kunkin kisan viimeisen ilmoittautumispäivän. Yleensä ilmoittautuminen pitää tehdä viimeistään viisi viikkoa ennen kisoja. Voit lähettää ilmoittautumisesi Einolle paperi- tai sähköpostitse, kunhan muistat kertoa itsestäsi nämä seikat: oma nimi, syntymäaika, peliluokitus, puhelinnumero, mihin kisaan haluat osallistua, mitä pelimuotoja missäkin luokassa pelaat sekä nelinpeleistä peliparin nimi. Eino kerää kaikkien tapionsulkalaisten ilmoittautumiset yhteen ja lähettää ne eteenpäin kilpailun järjestäjille. Järjestävä seura laskuttaa osallistumismaksut Tapion Sulalta, joka sitten laskuttaa kutakin kisoihin osallistujaa jälkeenpäin. ÄLÄ siis yritä ilmoittautua suoraan järjestäjille.

Otteluohjelma on tärkeä

Kilpailun järjestäjä suorittaa arvonnat ja laatii otteluohjelman, josta lähetetään ainakin yksi kappale Tapion Sulalle. Tämä kappale ilmestyy nähtäväksi Esport Centerin ilmoitustaululle yleensä kisoja edeltävällä viikolla. Lisäksi otteluohjelma saattaa olla nähtävillä Internetissä; linkki löytyy Sulkapalloliiton sivuilta. Lue ohjelma tarkkaan läpi ja ota ylös omien ottelujesi kellonajat sekä muut tarpeelliset tiedot, kuten kisojen aikana päivystävä järjestäjien puhelinnumero kaiken varalta.

Entä jos sairastun ja joudun perumaan?

Peruutukset ovat ikäviä, mutta sairastumisten ja loukkaantumisten vuoksi niitä aina silloin tällöin osuu kohdalle. Ajattele, miten tylsää onkaan raahautua aikaisin lauantaiaamuna pelipaikalle vain toteamaan, että vastustajaa ei näy missään!! Vielä pahempi on tilanne niillä, jotka matkustavat kisoihin pitkän matkan takaa. Kaikille on paljon mukavampaa, jos peruutuksesta saa tiedon ajoissa. Siis: Jos et pääse pelaamaan, on erittäin tärkeää, että ilmoitat peruutuksen kilpailun järjestäjille mahdollisimman nopeasti. Soita suoraan kisan järjestäjille tai Väisäsen Einolle, ellet tiedä järjestäjien yhteystietoja. Hyvä olisi myös, jos pystyisit jollakin keinolla ilmoittamaan peruutuksesta myös ensimmäisen ottelusi vastustajalle esimerkiksi hänen seuransa yhteyshenkilön kautta.

Saapuminen pelipaikalle

Saavu pelipaikalle hyvissä ajoin, viimeistään puoli tuntia ennen ensimmäisen ottelusi merkittyä alkamisaikaa. Tarvitset aikaa lämmittelyyn, paikkoihin tutustumiseen ja kisatunnelmaan pääsemiseen. Joskus myös aikataulu voi hieman edistää, ja otteluita päästään aloittamaan etuajassa, joskin aikataulun viivästyminen on myös mahdollista. Jos hallissa on vapaita kenttiä, niitä voi käyttää lämmittelyyn. Muuten voit lämmitellä ja venytellä jossain sivustalla, kunhan et häiritse kentillä pelattavia otteluita. Sinun ei tarvitse mitenkään ilmoittautua paikalle saavuttuasi, vaan riittää että olet paikalla ja pidät korvasi auki. Kunkin ottelun alkaminen nimittäin kuulutetaan, joten seuraa kuulutuksia tarkasti.

Ottelun alkaminen

Kuulutuksessa kerrotaan, millä kentällä kyseinen ottelu pelataan. Ole tarkkana ja siirry heti kuulutuksen jälkeen oikealle kentälle. Tervehdi vastustajaasi ja varmista, että hän on juuri se, jota vastaan sinun on tarkoitus pelata. Ennen pelin alkua teillä on aikaa muutaman minuutin pallotteluun. Ottakaa kumpikin yhtä monta palloa omistanne ja testatkaa pallojen nopeus. Arpokaa aloittaja, valitkaa pelipallo ja asettakaa loput pallot odottamaan kentän reunalle.

Pisteiden laskeminen ja tuomitseminen

Varmistakaa myös, että ottelupöytäkirja on valmiina kentän vieressä. Kentälle saattaa ilmaantua järjestäjien puolelta pisteidennäyttäjä, joka yleensä huolehtii ottelupöytäkirjasta. Jos näin ei käy, voitte hakea pöytäkirjan itse kuulutuspisteestä ja huolehtia pisteidenlaskusta keskenänne. Pelaajat tuomitsevat itse oman kenttäpuolensa rajat. Jos teille tulee erimielisyyksiä esim. rajoista, ei kannata ryhtyä liikaa inttämään, vaan ottaa pallo suosiolla uusiksi. Muista muutenkin käyttäytyä asiallisesti vastustajaasi kohtaan. Pisteidennäyttäjä ei ole tuomari, vaan hän ainoastaan laskee pisteet ja merkitsee ne ottelupöytäkirjaan. Yleensä vain loppuotteluissa on varsinainen tuomari sekä rajatuomarit.

Ottelun jälkeen

Viimeisen ottelupallon jälkeen voittajan on helppo hymyillä, mutta hävinneenkin on käyttäydyttävä asiallisesti. Pelaajat kättelevät toisiaan kiitokseksi ottelusta. Sen jälkeen kumpikin voi vetäytyä taholleen nielemään kiukkuaan tai valmistautumaan seuraavaan otteluun. Huolehtikaa, että ottelupöytäkirja toimitetaan takaisin kuulutuspöydälle heti ottelun päätyttyä, jotta kentälle saadaan pian kuulutettua seuraava ottelu. Ottelutulokset kirjataan myös ilmoitustauluille, joilta voit seurata kisan kehittymistä kohti finaaleja. Muista seurata edelleen tarkkana kuulutuksia seuraavista otteluistasi ja huolehtia juoma- ja energiatankkauksesta otteluiden välillä. Palkintojenjako tapahtuu yleensä kisojen viimeisenä päivänä heti loppuotteluiden jälkeen. Useimmiten jaetaan vain ensimmäinen ja toinen palkinto, koska pronssiotteluita harvemmin edes pelataan.

Muutamia (ennen) kirjoittamattomia sääntöjä

  • Pallon nostaa ylös maasta yleensä pelaaja, joka sattuu olemaan lähempänä. Jos kuitenkin molemmat ovat suunnilleen yhtä kaukana ja pallo on jossain verkon kohdalla, juuri virheen tehnyt pelaaja nostaa pallon ja antaa sen nätisti syöttäjälle.
  • Kiitä, jos vastustaja nostaa pallon puolestasi.
  • Eriskummallisen yllättäviä pokalyöntejä tai mahdottomia verkkorullareita on yleensä tapana pyytää anteeksi vastustajalta.
  • Nelinpeleissä alkupallottelu tehdään oman parin kanssa vastakkain ja vasta sen jälkeen siirrytään samalle puolelle ottelua varten.
Tapion Sulka Ry 
toimisto@tapionsulka.fi

Toiminnanjohtaja Lasse Lindelöf
050 5960643
lasse.lindelof@tapionsulka.fi
Tietosuojaseloste
© 2020 Tapion Sulka ry
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram